Bersama Selamanya.....

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Bertambah lagi Usiamu anakku......

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Iklan

Monday, August 31, 2009

Shoping.. Shoping.. Shoping..



Hehehehe... 3 hari cuti ni aku bershoping berhabisan.. ops bukan utk raya tapi beli barang-barang untuk future baby aku nih.. Org lain sume berkepuk shoping utk raya tapi aku relaks jer sibuk beli sume benda untuk baby jer... Tapi yang paling bestnya sume papanya yang nak bayarkan aku apa lagi horeyyyyy lah huhuhu.. ( selamat duit aku hehehe) Tapi tak selamat gak ada jer benda lain yang aku nak beli .. dah nama pon pompuan mmg cam gitulah azalinya...
Setakat ni sume barang-barang baby yang basic dah almost complete cuma nak beli pampers jer ngan sikit lg barang2 tambahan.. Pas ni turn shoping untuk barang2 keperluan mamanya pulak... Opss ada lg tak beli ni cm stroller, bouncer, baby cot tu tg la 1-2 bulan lg huhuhu... nak beli sekali harung pengsan la papa jawabnya hehehe..
Ni aku ada selitkan pix sebahagian brg2 yang aku beli sepanjang cuti wekend 3 hari ni...

Sunday, August 23, 2009

R@madhan Kali Ini....


Ha.. yang ni part paling best.. Hubby ku yang terchenta ni dok mengait buah mangga kt belakang umah opah aku.. Dah la banyak kerengga tapi dia nak jugak amik buah tu.. yang tahan tu siap guna baldi kait mangga tu tapi bagus gak idea tu sekurang-kurangnya buah magga tak pecah bila terhempas ke tanah.. Bayang kan dia boleh kait gak mangga tu walau pun tgh panas.. Kalau aku cnfirm dah dahaga tuh... Anyway Tq papa...

href="http://4.bp.blogspot.com/_957FFjnTJFw/SpI0WYBKXNI/AAAAAAAAAIw/XZy9WbeNpr4/s1600-h/Page1_24.bmp">
Pix ni pulak aksi si cilik Aleeya tengah minum susu.. Maklumlah budak tak pose asik nenen & mamam jer dia.. Aku pun tumpang sekali landing dengan Aleeya..


Ni aksi Hubby try pakai topeng muka.. maklumlah tak der keje nak wat so dia pun mulalah Banyak Keletahnya...

Ramadhan Kali ini Aku & Hubby alik kg aku.. Seronot giler.. Rasanya dah beberapa tahun aku tak sempat sambut 1st ramdhan ngan famili sendiri.. Kira tahun ni amatlah bertuahnya aku rasa... hari jumaat lepas jer kerja aku dengan cargasnya terus alik Ipoh.. hubby pun menyusul gak jejak langkah aku huhuhu... Sempat la aku berasahur kat umah untuk puasa pertama tahun ini...
Tahun ni ada kelainan sikit coz aku tgh berbadan 2.. Mula2 aku budget aku mesti tak dapat pose full day coz aku ni selera tahap gaban.. Tapi Akhirnya berjaya juga aku menghabiskan 2 hari puas tp hari tak tau lg huhuhuhu... Rasa mcm dah tak larat dah ni.. Hope boleh lah smpai ke berbuka nanti .. ermm 1st day pose aku puasa & berbuka kt ipoh.. Sempat la jengah bazar Ramdhan kt stadium nuh.. Pas buka tu pulak utk 2nd day nya kita org balik kg umah Opah.. Kt kg lg best.. Ni aku selit pix suasana puasa kt kampung

Friday, August 21, 2009

S@lam Ramadhan Al-Mubar@k....1403H




Andai Semua HARTA adalah RACUN
Maka ZAKAT adalah Penawarnya.. Dan
JIK@ Seluruh UMUR Adalah DOSA Maka...
TAQWA & TAUBAT adalah Ubatnya...

Jika Seluruh Bulan Adalah NODA
Maka RAMADHAN lah Penawarnya...
Mohon Maaf Zahir & Batin & Selamat menjalankan Ibdah Puasa...

Tuesday, August 18, 2009

kerunsingan + Rimas = Kerisauan Mel@nd@


Ermm aku sebenarnya runsing dgn penularan penyakit H1N1 Yang semakin Kritikal nih.. Setakat pagi tadi yang aku dgr berita Radio dah 67 org maut disebabkan wabak nih... Hebat betui dugaan aku Tengah pegnen nih.. Disaat aku semakin berdebar menanti kelahiran cahaya mata sulung ni semakin ramai pulak yang pergi akibat wabak nih... Baru-baru ni sorang dari opis mate aku ni dah confirm kena penyakit ni.. Lagi lah buat aku cuak...

Aku nih bukan apa rimas dok pakai mask @ topeng muka nih.. Kang kalau tak pakai apa2 hal jd susah la pulak coz aku kena pikir si comel yang kt dalam ni.. Tak per lah demi keselamatan Baby dan mama rela berimas cam nih.. Kalau pakai mask nih nak bernafas pun rasa cam semput per ntah lagi aku yang memang ada semput nih.. Ibarat bernapas dalam lumpur ( cewah mcm lah tau bernafas dlm lumpur tu macam mana kui..kui..kui..) Hari2 dpt reminder dari hubby suruh pakai mask nih.. kadang2 bernanah telinga aku dgr pesanan penaja dia.. Tp aku tau dia risau sebenarnya... So kat sini aku tempek la aksi-aksi aku ketika kuar pergi alik keje & jenjalan kt KL ni dengan memakai topeng muka... Kadang2 terdetik jugak cam nak amik cuti tanpa gaji jer nak lepak kt umah parents @ balik kg sampai lah bersalin... Kalau susah sgt nanti aku buat jer.. biarlah tak der duit pun janji selamat lg huhuhu....

Thursday, August 13, 2009

Suami & Isteri ( Untuk Renungan...... )


Di hari Jumaat Penuh barakah ini aku terpanggil untuk menge"share" Puisi ini sebagai panduan untu yang dah lama kawin.. Yang baru kawin & Yang bakal nak kawen....
Bagi yang bujang jadikan suati I'tibar....
Bagi yang belum / bakal berkeluarga suatu pelajaran.
Bagi yang berkeluarga perlu mengajar

Suami & Isteri...

Wahai SUAMI.... renungkanlah
Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia
Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah
Tidaklah setaqwa Aisyah
Tidaklah setabah Fatimah
Justeru,
Isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah..
Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama
Isteri menjadi tanah, kamu langit penaungnya
Isteri ladang tanaman, kamu pemagarnya
Isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya
Isteri adalah murid, kamu mursyidnya
Isteri bagaikan anak kecil, kamu tempat bermanjanya
Saat isteri menjadi madu, kamu teguklah sepuasnya
Setika isteri menjadi racun, kamulah penawar bisanya
Seandai isteri tulang yang bengkok, berhatilah meluruskannya...
Pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita, perlunya iman dan taqwa
Untuk belajar meniti sabar dan redho ALLAH s.w.t kerana
Memiliki isteri yang tak sehebat mana
Justeru
Kamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Rasulullah s.a.w
Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah
Cuma Suami akhir zaman yang berusaha menjadi SOLEH....
Amin....

Wahai ISTERI pula...renungkanlah

Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia
Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad s.a.w.
Tidaklah setaqwa Ibrahim
Tidak setabah Ayyub
Tidak segagah Musa
Apalagi setampan Yusuf

Justeru
Suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya cita-cita membangun keturunan yang soleh...Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama
Suami menjadi pelindung, kamu penghuninya
Suami nakhoda kapal, kamu pengemudinya
Suami bagaikan pelakon yang nakal, kamu adalah penonton kenakalannya
Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya
Sekita suami menjadi bisa, kamulah penawar ubatnya
Seandainya suami bengis lagi lancang, sabarlah memperingatkannya...

Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa
Untuk belajar meniti sabar dan redho ALLAH s.w.t. kerana
Memilik suami yang tak segagah mana..
JusteruKamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjaga
Bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara
Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi SOLEHAH
Amin...

Justeru itu wahai SUAMI dan ISTERI
Jangan menuntut terlalu tinggi
Seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya

SUAMI dan ISTERI ingatlah:
Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah
Andai diri tidak semulia Rasulullah s.a.w.
Tidak perlu isteri secantik Balqis
Andai diri tidak sehebat Sulaiman
Mengapa mengharapkan suami setampan Yusuf
Seandai kasih tak setulus Zulaikha
Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim
Andai diri tidak sekuat Hajar dan Sarah....

"Kau menghiasi Hatiku...Yang dulu Kekosongan...Thank You ALLAH...."

Tuesday, August 11, 2009

Asthm@ku Datang Menyer@ng L@gi.



Muka Org tengah sakit Kronik nih...



Al- Kisah 10hb Aug 2009.. Penyakit aku datang menyerang lagi...Adus seksa sungguh tak tau nak kukabarkan mcm mana sehingga lah Hubby ku yang terchenta dengan pantas & Efficient nye membawa ku ker pusrawi untuk mendapatkan penawarnya huhuhu.. Thank you papa...

Wednesday, August 5, 2009

A few tips from Dr Fatma Al Zahra...

From Dr. Fatma's tafsir Al-Quran class

How to use the Surah Al Fatihah.....

1. To make someone (YOUR Husband, your children) think of you all the time :
* Read the Al-Fatihah 14 times before going to sleep.

2. For terminal diseases:
* Read the Al-Fatihah 41 times and blow it in the water.
Drink and take a bath with that water.

3. For the mentally ill:
* Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the person's head once in the morning
and once at night, everyday without fail.

4. When in extreme pain:
* Read the Al-Fatihah 3 times and blow it in a glass of water and drink it.
Then, read the Al-Fatihah while rubbing the area that is in pain.

5. For babies who cry at night or at any time:
* Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the baby's head.

6. For injury : ex: Cut, Bee sting, Bleeding, Finger got slammed by the door)
* Read the Al-Fatihah 3 or 7 times, using your thumb, take your saliva from the
"langit-langit" of your mouth and rub it onto the injured area.


All of the above INSYAALLAH will work with several conditions:

* Believe that the Al-Fatihah is the best "penawar" for everything
* Read it with full "khusyuk"
* Tawakal to Allah
* Use it with GOOD "niat" /intentions.

Untuk yg berhajat:

(percepatkan jodoh, memanjangkan jodoh,dikurniakan cahaya mata, sembuhkan
penyakit, elakkan dari malapetaka,diampunkan dosa dan sebagai nye):
* Dilakukan pada hari Jumaat selepas sembahyang Asar sehinggalah
masuknye waktu Maghrib.
* duduk menghadap kiblat

Tuesday, August 4, 2009

HomeTown Wekend..

Aleeya Yang Tengah Sibuk bermain.. Walau pun sorang2 jer.. Cayalah... Tu belum ada member lg kalau ada member naik roboh umah dikerjakan hehehe...


Orkid Kuning Plak..
Orkid-orkid ibuku yang sedang berkembang

Last wekend aku alik pulang ke hometown cewah!!! Bunyi mcm kt London Jer tapi padahal kt perak jer huhuhu.. Ari jumaat Pas keje terus alik ipoh pas tu sbtu malam nyer pulak balik bt gajah landing kt umah opah lak... Ermm smpai jer kt umah opah tgk ramai nya org .. Si kecik Aleeya ni pun tido sana per lagi puas la main @ layan keletah dia smpai letih la.. Tapi tak sempat nak snap banyak Pix.. So layan jerlah Pix yang tak seberapa nih....

MenitiArusKehidupanBersamamu....

Daisypath

Lilypie First Birthday tickers