Bersama Selamanya.....

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Bertambah lagi Usiamu anakku......

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Iklan

Wednesday, December 14, 2011

Buai Laju-Laju...


Buai laju-laju sampai cucuh atap...
Belum tumbuh gigi dah pandai baca kitab......

Petikan Lagu rakyat yg sangat sinonim time aku kecik2 dulu.. tp skang ni pun masih ada banyak lagi yg nyanyi lagu nih cuma bebudak skang ni dah advance gile...mana der main cam kita dedolu..  tapi klu anak bujang aku nih memang gile buai..sanggup dok tgh panas asalkan dapat berayun dengan buaian paling tak tahan kalau pg playground dia sorang je nak konker buai.. alahai anak oiii banyak lg org nak main yer.. sila beri kerjasama hahahaha.... 

ok back to the story.. my little hero ni mmg suka sgt dapat naik buai.. sampai buaian kecik yang aku beli tuh niat asal nak letak kat  porch kete tapi kena letak dalam umah plak..alasan senang dia nak main anytime..ok la kan ezry punye pasal umah pun dah jd mcm taman asuhan kekanak kekdahnya.skang ni klu jumpa playground je harus kena singgah klu tak ada yg meraung tp klu dah sinngah mau berejam plakss..


Nasib baik ada en papa yg rajin tolong buaikan budak musyukkk sorang nih...rajin layan kereneh hero kecik ni time naik buai ...mmg terbaekkk la papa..i lap u..

Monday, December 5, 2011

Voucher Toysrus....

Tara... inilah hasil dari me redeem point @ toyrus + giff voucher  sempenda besday ezry .. Total sume ada la dalam rm 70 hengget  banyak gak tu bagi aku... so dengan semangat nya aku menyinggahkan diri ke toyrus KLCC pas alik keje huhuhu... kalau utk ezry sume pun bole tp klu utk diri sendiri maka berkali-kali buat bajet.. huhhuuhu.. Hajat hati aku sebenarnya nak beli lori beso gile @ truck  utk ezry walau pun en papa dah belikan beberapa bijik lori beso tp aku still nak kalahkan en papa bersama lorinya.. tapi naiwaitu pun dah salah maka lori idaman aku dah tak der stock ... adoi sedey nye la hati... bukan apa before aku pnah tgk rege lori tuh dalam rm 170.00 so dah ada voucher tu maka tambah seratuss jer la tu yg teruss semangat tu sekali abesss la pulakkk... memang frust giler .. pusing punyer pusing akhirnya jumpa gak la satu menda nih.. nak tau apa dia ??? nanti tg next entry plak  ( perasan mcm ramai sgt le followe kuikuikui )....


Thursday, December 1, 2011

01122011 Ezry 2 yrs Old....

Alhamdulillah hari ni genap sudah usia Ezry masuk 2 tahun.. Dah beso dah anak mama ni... makin ensem ( ensem ke?? ) + makin nakal dan banyak kerenahnya... Sekejap jer masa berlalu dah 2 tahun dah Ezry sekarang ni... Dah pandai potpetpotpet.. dah pandai malas-malasan tapi papa tetap No. 1  bg Ezry.. papa la idola paling best bg Ezry.. klu tanye anak sape for sure anak papa..klu tanye sape beli baju or mainan papa juge padahal mama yang keletah ni la yang belikan taw.. geramm gak kekadang...


To my beloved Son .. Ezry Harris Rasha Azarzi... Selamat hari jadi yang ke-2 Tahun... Semoga Ezry sentiasa dirahmati dan diberkati oleh yang maha esa.. Jadi anak yang soleh.. jadi budak yang cerdik & pintar.. paling penting kena dengar cakap mama & papa.... setakat ni apa yang ezry nak & tak nak sume Ezry dapat... Tapi ezry kena ingat tak sume apa yang kita nak dalam dunia ni akan jadi milik kita.. kekadang tu even dah ada dalam gengaman pun akan terlepas juge ( ni dalam maknanya ) memang sekarang ezry tak paham, tp time ezry baca blog mama ni mungkin ezry akan paham... Tujuan utama mama buat blog ni adalah utk tatapan masa depan Ezry N adik beradik ( insyallah... ) Sebagai mama mungkin ada yg tak sempat nak story mori sume nya.. nanti dah besar bole baca sendiri.. masa tu Ezry akan tau betapa dalam nya kasih sayang mama & papa utk ezry.. sebab tu org cakap kasih ibu membawa kesyurga.. Kasih ayah sepanjang masa.. berkorban nyawa.. harta segala demi anak-anak yang dikasihi....

To my dearest Ezry... Kehadiran ezry sangat membawa makna buat mama.. Ezry la semangat .. penawar serta segalanya utk mama .. Apa yg mama lalui dalam kehidupan ini Ezry la penguatnya... org lain tak akan paham tapi mama jer yang tau...Ezry sayang... hargailah kehidupan ini serta org yang menyayangi kita.. bila sampai satu saat akan terjadi nya perpisahan  terakhir ( mati ) maka kita tak akan dapat lagi peluang ke-2.. walau pun keluar air mata darah.. sebab tu Ezry kena sayang & Hargai apa yang ezry ada sekarang..... Selamat hari lahir laling... Love u so much tak de apa sekali pun dalam dunia ni yang mampu menandingi kasih sayang mama buat Ezry.....Hepi Besday Darling.... Semoga jadi anak yang taat pada perintah Allah serta Kedua ibu bapamu...
Pixca kenangan mama & ezry waktu pantang... really miss dis moment serta bau Ezry yang wangi tuhhh...





Tuesday, November 29, 2011

Ezry @ Cameron Highlands

Ini kesah percutian yang tak dirancang...huhuhu akhirnya sampai juge ezry ke cameron Highland.... biasa la dah nama pun cuti uyang tak dirancang so serba serbi la kelam kabut sikit.. hajat asal nak overnight kat sana tp time ni cuti SKool + Public holiday so memang sesak N senak la... hotel . apartment sume fully booked pas tu dr tanah rata nak gi ke brincang mmg sangap ..jem gile.. semut lagi laju dr kete k.. adoi mmg ramai gile org time ni...

 Mama & Ezry ... Time ni baru gerakkkk so mood hepi bukan main lagi  huhuhuh..

1st Destination.. Ladang Teh afta a few hour berperang ngan ezry dalam kete akhirnya sampai ke destinasi pertama.. time ni baru pas ujan so agak becakk la pepaham je la...
My Small famili.... Mama , Papa & Ezry...

 Ezry ngan papa posing2...

Mood sangat Hepi sampai lupe botol susu k...

Bergediksss dengan mama pulok...

 Biasa la gi jenjalan time cuti sekolah camni , parking, makan sume agak sukar skikit maklum la ramai org.. kesian gak ngan ezry mkn tgh hari dekat Kul 3 gara2 jem pastu sume kedai makan penuh aje.. tp akhirnya berjaya la dapat makan... mujur ezry ok je... next time kita pg lagi tp bukan time school holiday la klu nak gi jenjalan mana... end....

Wednesday, November 23, 2011

Budak MERAJUK..........

Alo..lo..lo santekkkk nye muka anak bucuk mama ni bila merajuk.. sekupang pun tak laku kata org perak..... ini kes merajuk sebab ezrytak dapat apa yg dia  nak ler tuh...mama tak bg lah tu kan??? 

Tengok nih.. mama panggil pun dia wat dek aje.. tanda protes la tuh.. alahai kecik2 dah pandai nak merajuk ek... dah beso nanti abes la...
 

Thursday, November 10, 2011

Ezry naik ERL le Pulak...

Alkesahnya..... citer dah nak basi baru nak hapdet...maklum la kebzian + kemalasan tahap gaban... last 2 week time ezry dtg KL ezry berjaya menjejakkan kaki ke dalam pewut ERL.. sungguh sonok nampaknya dia dapat naik berjenis2 train dr ets, putra sampai la ke ERl.. actually we all naik ERL nak amik Qayyum kat KLIA coz Qayyum n mama dia nak balik ipoh so harus la mama ezry sebagai ketua penyambut tetamu memainkan peranan kan mcm biasa la kan....
Ezry yang semangat naik ERL..

Ezry n opah....

Amboi gumbira nampak og suh duduk kat tempat kelain pulak peginya huhuhuhu...

Tuesday, November 8, 2011

Ezry naik ETS....

Sangat la keterujaann nyer bila anak bujang mama nih dapat naik ETS a.k.a train.. selama ni dok tengok jer la train tu sambil jerit-jerit sebut train bila amik mama kat railway... actually memang mama dah pasang niat pun nak bawak Ezry naik train tp masa jer tak sesuai...tp alhamdulillah berjaya juge ezry naik ets nih dengan jayanya without tido walau seminit pun...

Time ni tgh tg ETS with opah n tok Ezry.. mcm biasa la budak kecik nih tak mo diam .. tu tgh meronta2 kat tok mintak dilepaskan...
Buat inspection dulu mana la tau kan... kot-kot ada tayar ets ni yg bocor kan kahkahkah...

Mama , Ezry n opah Sharing seats dalam ETS... 

Wednesday, November 2, 2011

Bila Ezry and Papa berjimba-jimba....

Alkesahnya...citer dah 2-3 week yang lepas tp baru jer nak hapdet hari ni.. nothing special pun just nak story mori pasal en papa ngan anak bujangnye itew.. dah menjadi rutin tetap if en papa ada  ofcourse si ezry tak mo nak dok umah..nak-nak skang ni ezry dah pandai ajak org pegi JJ.. bila masuk kete jer klu kita tanyer ni gi mana nilaling automatic dia akan jawab gi "JJ a.k.a Jaya jusco" dah tu kalau tanye nak naik per dia akan jawap degan sepantas kilat " car papa ". mentang2 la mama tak der kete so ezry asik bodek papa jer...

Kebetulan time ni ada lak pameran ikan ntah apa kebenda ni kat Jusco kinta city so singgah la jap wat lawatan..tgk kemain lagi 2 beranak nih..over taw...

 Sekali pandang mcm dah beso sangat dah anak mama nih..siap papa ajak main game lagi klu mama sori tak kose nak layan kang terbantut aktiviti soping moping a.k.a cuci mata mama ezry nih.... tgk tuh sesuka hati jer letak pop corn merata nak kena tuh...

Tara... ini la game yang en papa n ezry main tuh.. game ikan mentang-mentang  la baru tgk pameran ikan so diorg pun sibuk gak memancing ikan dalam game ni layan  jer la huhuhuhu...

Kasih seorang bapa..sanggup gak panjat memanjat demi anak tersayang... padahal budak lain tu ok jer main sendiri-sendiri tp papa ezry yang over gigih menjaga keselamatan anak nyer sebab tu la ezry sayang papa kan????? mama lak depends on mood bila2 masa jer bole menjadi tarzan serta lion... hahahaha

Jelingan tajam tanda tak mo balik lagi tp mama mcm dah busan lak dok kat sini....

 Budak tecik yang hepi puas main kat sini.. thanks to en papa coz sudi membawa ezry berjimba-jimba ( sebenarnya mama yg nak gi jusco bukan ezry hahahaha)..

Anugerahhh yang tidak ternilai for me n en papa... love Ezry so muchhhhhhhh... muah..muahh..muahhhh

 

Tuesday, November 1, 2011

Pestime Mandi Sungai...

Alkesahnya.... ni la pestime my hero terjun sungai tu pun dekat belakang umah opah ezry jer.. actually kat belakang block umah opah ezry ada kawasan waterfall tp tak glamer la hanya org tertentu aje yg taw... tu pun secara tak sengaja jer ezry mandi sungai ni.. datang sebenarnya nak antar towel kat mak ngah n the geng aje sekali terbabas huhuhuhu...

Rupenya ezry ni penggeli gak org nyer.. dia tak mo langsung pijak pasir sungai tu.. mandi manda sume atas riba mama jer.. budak mucuk ni kan saje je..padahal pantang nampak air sure nak mandi...bila bawak terjun sungai tak mo pulak ngengada taw...



Monday, October 31, 2011

01.11.2011


Hari ni 01.11.11 genap sudah usia Ezry setahun sebelas bulan... sangat cantik tarikh kena dengan usia anak mama nih... Dah membesar dengan jaya nye hero mama nih.. mulut pun pot pet..pot..pet... tapi still pelat-pelat gitu.... pencapaian terbaru dah pandai sebut nama sendiri.. owh sungguh terharu rasa mama ( cewah poyoss plaks) tp pronunciation nyer dalam versi ezry la...tak kesah la janji mama bangga k...

 To my darling Ezry.... semoga panjang umur & murah rezeki ... Semoga jadi anak yg soleh utk mama & papa... jadi budak yang cerdik & pintar.. paling penting semoga Ezry membesar dengan sihat & sentiasa dilindungi Allah... Sayang Ezry sesangat... Muah..muahh..muahhh

Tuesday, October 11, 2011

Wednesday, October 5, 2011

Kesepahan Tahap Gaban....

Berdasarkan pix kat atas nih apa perasaan sume ibu2 bila tgk umah jadi mcm ni... hangin ke tak?? segala mak nenek jenis kenderaan berlingkar kat hall umah.... kete kecik, kete beso lori kecik lori besor, anak zirafah , tractor sume ada.... pening hakak taw... ni la keje seharian anak bujang hakak taw... tapi klu ngan opah dia tak de kena marah langsung la tapi klu ngan hakak conpirm kena... lepas main dia tinggal cam tu aje no kemas2....

 Ni le kejenya pas main2 sure dia terbongkang kat port dia nih.. ofcourse la tak kena marah kan sebab kesian dah tido nampak mcm letih sangat sayu pulak hati.. tapi tu la umah dah mcm kapal karam sume jenis mainan pun dia sepahkan...

 Bila mcm ni mmg tak jadik nak marah sebab rasa sayu je hati bila tgk anak tido tp bila time dia jaga mak aiii memang boleh naik darah hakak.. boleh dapat high blood pressure taw..

so susun  je la mana yg patut sebab klu susun masuk dalam bekas menan dia sure dia akan punggah balik so sususn je la mcm ni... klu anak bujang tu tak der perasaan nak main mainan ni sume tersusun mcm ni kku tak hazap la mcm pix no 1 td..

Tuesday, October 4, 2011

Dah lama Tak Jumpe....

Kesahnya.. sejak pregnant ezry sampai la last 2 week baru la ada peluang nak jumpe @ berjimba2 together2... alomost 2 yrs++ tak jumpa ngan cik Sab ni..org nye sangat la penyabo sebab nama dia kan sabariah.. tu pun sebab dia dgn rela hati datang berjimba2 kat KL... lepak kat umah aku semalam jer sebab biasa la aku wekend mmg tak de kat KL harussss la lepaking dengan papa & ezry kan huhuhuhuh....

Ye haaa...akhirnya bole la bergosip2 sembang kosong 2 tahun nyer story .. banyak oulss sampaikan esoknya aku half day la huhuhu... time ni kita org gi makan kat restoran tomyam kat area gombak nun... nama kedainya aku lupe plaksss... biasa la dah tua2 ni asik lupe jer..

Sok tu sebelum gi keje maklum la masuk half day... kita org gi makan lg.. gi secret recepie kat KLCC ... motipnya dekat sket ngan opis aku kan so senang aku gi keje kekdahnya...

Kemain lagi sengih minah nih.. membesar bagai johan skang huhuhuhu..

tu dia tgk sonok tgk sab makan...semangat mcm tuan dia.,..

 Sab sibuk makan aku sibuk amik gambo sendiri a.k.a syoikkk sendirik la.... tp pastu aku pun join dia ngan sama....nak tau apa yg kita org ngap huhuhuhu..


 -




-




-

-

ice blanded choclate utk aku  & ice lemon tea utk sabariahhhh...

utk pemakan sayur tegar.. salad utk sab aku conpirm tak lalu nak telah wehhh....

 Yang ni utk aku...lapo nasik maklum le org melayu tulen sehari tak makan nasik mau gigil hakak ni dek non....

Spaghetti  utk sab.....

Gedebuk - gedebak pas makan sume memasing bawak haluan..aku terus gi keje sab lak meneruskan perjalan dia... pas ni ntah bpa tahun pulak leh jumpa lagi.... saje je aku tepek gambo mknan ni maklum la tgh2 hujan mcm ni klu dapat makan alangkah nikmatnya....

MenitiArusKehidupanBersamamu....

Daisypath

Lilypie First Birthday tickers