Bersama Selamanya.....

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Bertambah lagi Usiamu anakku......

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Iklan

Sunday, December 26, 2010

My Sport Car..

Yuhuuuu... jgn terkezut yer bukan mama yang ada kete sport ni tp ezry..almaklumlah dah lama tak hapdet blog ni so ari ni nak story pasal my handsome boy ni.. o112o010 ari tu genap la usia permata hati mama ni setahun..dah beso dah tp tu la nak wat majlis asik kena extend je mcm2 hal plak dr kenduri kendara sampai la ke hal2 yang tak terduga....Apa leh wat..

Taraaaa.. cantik tak sport car ezry nih.. so inilah hadih harijadi utk ezry.. asalnya mama nak beli motor tapi ezry kan kecik lg so tak pandai nak control motor tu mcm mana so lebih baik amik kete nih coz kita leh control jadik ezry dok aje la dalam kete ni sambil tekan2 hon & tekanbutton music tuh.. samapi bingit la telinga tp ezry maintain suke ajerrr..
Macam ni lah sukanya ezry dok main2 kete dia nih..sampai tak mo turun la..adoi nak marah kang sure mama kena marah alik so layn jer lah....sape mau tumpang meh ikut ezry hehehehehe...
 Siap bole posing2 berdiri sambil naik sport car ni bukan main suka lagi anak mama nih... Ada masa mama upload lak video ezry tgh main kete ni yer huhuhuhhu...

Monday, December 13, 2010

Nobody Versi Ezry layanzzzzzz.....


video
Nota kaki : Sila abaikan sore-sore sumbang yg ada dlm klip ni.. adehhh..anak mama nih

Thursday, December 9, 2010

Mari Kita Mandi Kolam.......

Alkisahnya... Setelah mencecah usia1 tahun ni mama telah membelikan saya sebuah kolam yang kecil untuk saya mandi manda kerana saya adalah spesis kanak2 yang tinggi so tab mandi saya dah tak muat untuk saya mandi-manda dengan pelbagai aksi  lagi..

Tara... Cantik tak Pool saya?? colourfull kan???..ini adalah hasil gediks mama saya yang hari2 dok ulang alik survey dekat toysrus afta balik keje...
 Seronok nya saya dapat mandi-mada macam ni.. Tapi pas ni sure bil air umah atok saya akan melambung so mama sila  jelaskan bil air bulan ni & bulan yang seterusnya yer..
 Walau pung dah sejuk & kaku tapi saya masih bertahan lagi sebab saya degil tak mo naik lagi.. saya sibuk dengan ball yang berkalerful ini..
Hatta dalam rumah pun saya masih sibuk bermain dengan kolam baru saya.. ini telah menyusahkan mama saya nak kena lap semula kolam & semua bola-bola yang telah saya basahkan waktu masi tadi..
Sebelum tido pung saya harus masuk & main2 lagi dalam pool baru saya ni sehingga mama saya menjadi tarzan sebab saya tak mo tido lagi walau pun dah lewat malam... Ini lah aktiviti saya sejak dapat pool ni ... Terima kasih mama..huhuhuhuhu

Wednesday, December 8, 2010

Jalan2 @ Gunung L.A.N.G

Alkisahnya this week mama & papa cuti panjang so aktvt kita sefamili mmg pax.. Sabtu Ahad kena gi kenduri kawen, isnin mama ada hal lak so papa kena teman mama alik KL jap selasa baru la kita dapat gi jenjalan... Tapi tak sempat gak lagi nak gi cuti2 msia bawak ezry Harris nih..Bukan apa kalau mama cuti jer sure kena UNPAID... masa cuti mmg besh dpt gaji tu yang tak best sebab banyak kena potong... So kita gi je la jalan2 dekat dulu insyaallah next month kita gi holiday.
Seperti yg dijanjikan papa bawak kita bersiar2 kt taman reakreasi Gunung Lang ni.. Best gak la dapat bawak Ezry naik boat menyeberangi tasik untuk ke seberang.. walau pun sekejap tapi ezry tetap teruja..1st time la katakan dapat naik boat siap nak bg ikan makan roti yang dia makan tuh..
Actually tak der la apa yang menarik sangat kat sini cuma ada mini zoo yg cinonet pastu ada taman2 & rumah adabi serta ikan2 gemuks yang banya di dalam tasik ni..tapi boleh la sekadar untuk melapangkan fikiran dan beriadah seisi keluarga..
 
Ezry yang sedang berangan & berposing dalam rumah adabi nih..
Mama & ezry sedang bersukaria..bukan main lagi ezry gelak sakan sampai kuar sume air liur
Ezry & papa
Ezry & Papa lagi....
 kat depan kadang burung ostrich..
 Ezry yang dah kepenatan ngantuk + dahaga = Kita nenen dulu...
Buai laju-laju nasib baik tak roboh huhuhuhuh... mama yg kepingin nak naik buai
Our Cute Family ( Cute ke??? layan jer la..)

Tuesday, November 30, 2010

01122010 Ezry Dah Setahun.....

Alhamdulillah syukur kehadratnya.. Hari ni genap sudah usia cahaya mata mama & papa setahun.. Rasa macam kejap jer masa berlalu.. Rasa macam baru semalam aje mama dok termengah2 usung pewut yang besar memboyot....Hari ni Ezry dah setahun pun.. Dah makin nakal & banyak keletah.. Saat melahirkan Ezry tak terucap dengan perkataan serta tak tergambar dengan lukisan hanya Allah jer yang maha mengetahui Segalanya..  Masa tu lah mama tau betapa besarnya kuasa Allah serta tak terucap nikmat yang diberi  kerna tak semua org akan melalui satu pengalaman yang berharga ini.. Amin....

Anakku sayang,
Mungkin Mama tidak mampu,
membina sebuah istana,
dihiasi dengan warna pelangi,
untuk kau berlari dan ketawa,
menghilangkan segala nestapa,
berganti gembira....
Anakku sayang..... 
Mungkin Mama tidak mamapu 
Menghimpun segala kemewahan utk kau miliki
Memenuhi segala apa yang kau hajati
Namun anakku Sayang..
Mama punya cahaya kasih
Yang Tidak Pernah akan padam untuk menyayangimu
setiap masa dan ketika
dan dalam hati ini...
Ada sebuah istana yang cukup indah kerana dikau adalah rajanya
yang menjadikan segalanya cukup indah & sempurna....
SELAMAT HARI JADI  EZRY HARRIS RASHA AZARI..
Semoga ALLAH Memberkati setiap detik degup napasmu...

Thursday, November 25, 2010

Bil@ Aleeya Mengasuh Ezry.....

Alkisahnya... Aleeya ni adalah merupakan  ibu saudara kepada ezry coz aleeya ngan mama ada sepupu walau pun nampak macam tak sesuei jew.. Almaklumlah kan umor mama dah banyak tp Aleeya br je 5 thn..agak lama lah gak kita tak jumpa aleeya ni..last jumpa raya pose kot.. lama gak la kan hehehe.. dulu bukan main tembam lg skang dah selim- melim ni mesti kes mkn hati coz dah ada adik skang hehehe.... Walau pun ada asik tp aleeya ttp gagahkan diri nak main2 merangkap megasuh ezry la kunun.. tgk jer la pix nih macam dia kerjakan  ngan ezry... Ezry lak relakan aja dikerjakan oleh aleeya ...
Bukan main seronok lagi 2 beranak nihhhh main tak hingat ..sampai bersepah habis umah moyang dikerjakan diorg nih,.. Ezry lak siap bawak beskal dalam umah lagi sume dilenyeknya..Memang seronok betui kan jadi budak2 ni tak der apa nak pikir hahahhaha...

Wednesday, November 24, 2010

Bila Ezry Balik Kampung....

Alkisahnya agak lama gak la mama & ezry tak balik jenguh moyang & opah Ezry kt batu gajah so sempena cuti raya haji ( unpaid leave taw ) mama decide stay ngan ezry kt kampung.. so Encik  papa pun hantarlah kami 2 beranak balik kg.. tak lama pun 3 hari 2 malam je.. Bukan main suka lagi moyang Ezry dapat jumpa Ezry ni.. Mula2 sampai jer ezry panas enjine dulu melalak tak hingat coz sume org dok kerumun dia..jenuh gak la mama & papa pujuk afta a few hour baru la ok....Ezry..Ezry huhuhuhuh...

Bila petang menjelma wah bukan main seronok lagi Ezry dapat main kat luar. Mak lang pulak volunteer nak tolak ezry naik beskal jalan keliling kg apa lagi pucuk dicita ulam mendatang la kan..silakan la maklang utk mengasuh ezry.. Rupenya beskal itik ezry nih ada aura yg kuat lak coz ada gak bebudak yang nak main2 ngan ezry tp ezry lak eksyen tak mo main ngan diorg ..apa lah ezry ni tak baik taw..Sombong pulak...
 

Akibat terlalu sombong makanya nyamuk2 sekelian telah mebaham ezry tgk jer la muka ezry ni abis kena gigit nyamuk.. sian anak mama.. walau pe pun ezry n mama hepi jer dok kt kampung huhuhuhu.... thanks to moyang & opah ezry coz masak yang sedap utk mama ezry..patut la berat badan mama ni tak turun2 asik naik jer hahahaaha

Mandi Time ....

Semejak dah beso ni kalau bab mandi jer memang la ezry suka bangat.. tgk la pix ni bukan main lagi dia.. kalau masa br lahir dulu mandi jer sure melalak macam kena dera tp sekarang melalak tu tetap ada tapi melalak sebab nak pegang paip n jirus sendiri macam la terror sgt....Kang tersalah siram tak pasal lemak la..kalau ada acessori lain masa mandi lg la suke benor.. ni dah boleh bawak gi swimming pool ni.. En Papa bila nak gi cuti-cuti malaysia ni????
Dah puas berendam & main air dia buat part time cuci bathroom lak..haishhhh memang macam 2 hal la anak bujang ensem mama nih.. kang kalau tak bangi kang habis diamuknya satu umah.. kalau dilayan mmg menjadi la mcm pix kt atas nih.siap boleh posing lg sambil mandi... Langsung tak diam..Ezry oh ezry.. makin banyak akal sekarang nih...

Monday, November 22, 2010

Aqiqah Buat Ezry....

Sempena dengan raya Qurban ni mama & papa Ezry sempat melaksanakan Aqiqah untuk budak ensem nih..Alhamdulillah tertunai sudah kewajiban ini.. sebagai parent kami memanjat kesyukuran ke hadrat yang maha esa kerana memberi kami kesempatan & rezeki untuk melaksanakan tanggunjawab ini..Aqiqah ini dilalukan di surau taman perumahan atok Ezry kt Ipoh Perak bersempenan dengan raya Haji tahun ini.. 2 bahagian dr seekor lembu telah di aqiqah kan untuk Ezry Harris Rasha Azarzi..So moh kita layanzzzz gelagat Ezry & papanya nih:-
 Ezry & papa baru samapi kt surau tempat nak wat aqiqah nih... siap berpayung tu takut anak kesayangan kena panas tuh..Ezry terpinga-pinga jer tak paham apa yang berlaku...
 Antara Lembu2 untuk Aqiqah dan Qurban yang telah siap sedia huhhuhuhuh
Siap sedia untu disembelihkan...ngeri gak la mama tgk sampai nak pitam gak huhuhuhu
Telah selamat disembelih...
Ezry yag masih teruja tengok lembo yang disembelih  walau pun papa dah bergerak jauh dari lembu tersebut...
Papa & ezry bersama opah n the geng lepaking  sambil sembang2 sementara tunggu turn untuk memasak lembu tadi.. Ezry lak sibuk dok intai kipas danial (dalam hati sambil berkata kalau aku dapat kipas ni sure akan ku jahanamkan seperti yang terjadi pada kipas ku hehehe)
Bergambar kenangan di hari raya haji Tapi gambar lak blurrrr..adoiii..


Sunday, November 21, 2010

Eidul Adha Tahun ini-2010

Tahun ni merupakan tahun pertama Ezry sambut RaYa Qurban.. Last year Ezry still dalam pewut mama lagu... afta 5 ari raya qurban baru lah ezry kuar huhuhuhu.. This year mama & papa wat Aqiqah untuk ezry sekali.. Alhamdulillah syukur kerana sume dah selamat.. entry pas ni kita citer pasal aqiqah k.. sebelum tuh meh layan gamba ni dulu...

Ezry & Papa segak berbaju melayu. 2-2 sengih  jer

Ezry dah mula merenget coz ezry nak pegang handphone & amik pix sendiri huhuhuhhu..papa lax maintain sengihhhhh jew..

Mama & son Di pagi raye...

Mama , Ezry & papa di pagi Eidul Adha...

 Ezry yang tensen coz tak mo dipegang lagi dah...







Tuesday, November 16, 2010

Salam Eidul Adha....

Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.
Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat dengan 7 takbir pada rakaat pertama diikuti 5 takbir pada rakaat kedua.Pada kebiasaannya solat sunat Aidiladha dicepatkan sedikit berbanding solat sunat Aidilfitri. Hikmahnya dicepatkan sedikit waktu solat sunat Aidiladha adalah bagi memberi lebih banyak masa untuk penyembelihan korban. Hikmahnya dilewatkan sedikit solat sunat Aidilfitri pula adalah bagi membenarkan peluang bagi mereka yang belum membayar zakat menunaikan kewajipan mereka dan disunatkan makan dahulu sebelum pergi ke masjid. [1]Manakala bagi Aidiladha, hikmat disunatkan makan selepasnya supaya makanan yang mula-mula dimakan pada hari itu ialah daging korban yang berkat. Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Hari Raya Aidiladha dalam hadis

  • Berdasarkan kepada hadis (terjemahan) yang diriwayatkan oleh Abu Daud daripada Anas r.a, yang bermaksud: "Rasulullah SAW datang ke Madinah, sedangkan mereka sedang sibuk bergembira selama dua hari. Maka Rasulullah SAW bertanya: Hari apakah yang dua hari ini? Mereka menjawab: Kami biasa bergembira selama dua hari pada zaman Jahiliah: Kemudian Rasulullah bersabda: "Sesungguhnya Allah SWT telah menggantikannya dengan hari yang lebih baik daripada dua hari itu bagi kamu iaitu Aidilfitri dan Aidiladha." (Diriwayatkan Imam Abu Daud dan an-Nasai daripada Anas)
  • Berdasarkan kepada hadis (terjemahan) “Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.” (Hadis riwayat At-Tirmizi)
  • Berdasarkan sebuah hadis (terjemahan) yang telah diriwayatkan oleh Imam Tirmizi dan Al-Hakim yang bermaksud: "Tiada dibuat oleh anak Adam pada Hari Raya Adha akan sesuatu amal yang lebih disukai Allah daripada menumpahkan darah (menyembelih korban). Bahawa korban itu datang pada hari kiamat dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya. Sesungguhnya darah korban itu mengambil tempat yang mulia di sisi Allah sebelum darah itu tumpah ke bumi, maka hendaklah kamu buat korban itu dengan hati yang bersih."
  • Berdasarkan sebuah hadis (terjemahan) Ibnu Abbas dan Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a: Diriwayatkan daripada Ibnu Juraij katanya: Aku telah diberitahu oleh Ata' daripada Ibnu Abbas dan Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a kedua-duanya berkata: Tidak ada azan bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri) dan sembahyang Hari Raya Korban (Aidiladha). Selepas beberapa ketika aku bertanya Ata' tentang perkara tersebut: Lantas dia menjawab dengan berkata: Aku telah diberitahu oleh Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a bahawa: Tidak ada azan bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri), baik ketika imam keluar atau sesudahnya. Juga tiada iqamat atau apa-apa pun.[2]

Sunday, November 14, 2010

Ezry oh Ezry...

Semenjak dua menjak dah pandai nak main..makan pun berselera makin seronok mama tgk keleteh ezry ni.. Walau pun penat dok travel ke hulu kehilir tapi nampak jer muka si ensem mama ni sume hilang.. nak-nak time ezry jemput mama kt Railway nampak jer mama terus kerkapai tangan ezry nak gi kat mana.. rasa macam nak terbang je mama peluk ezry tapi boleh ke mama yang berat  ni terbang hahahaha..musykil..mysykil hehehe.

Tgk ni Ezry sentiasa tersengih macam kerang busuk jew...

Ezry sempat cak-cak dalam kete..kat mana2 pung asik nak main jer skang nih..
 
My Lovely Son... Ezry Harris

Thursday, November 11, 2010

BerSantai di Kuala Kangsar..Peyrock

Ahad Last week mama & Ezry telah menyibukkan diri dengan megekori tok & opah Ezry gi Kuala Kangsar.. Bukan apa rasanya mcm tak pernah je bawak ezry gi kuala so apa lagi zasss jer la dah ada peluang hehhe.. Ezry lak kalau bab naik kete jer mmg suka so memang mengena la..
Mama & ezry otw to Kuala Kangsar.. Ezry nenen dulu coz nanti dah sampai tak yah sibuk2 ngan botoi nenen lagi dah.. huhuhuhu

Dah sampai pun @ dataran sungai Perak.. Adoi berat gak nak dokong Ezry nih.. Pix ni mama & Ezry baru pas menjamu selera dekat restorant feberet opah dkt dataran g perak ni...

 Ezry sangat teruja dapat tgk sungai ( Dalam hati sure rasa mcm nak terjun je kan???)

 Lepaking at pelantar boat Sungai Perak huhuhu..ezry dah mula tak mo dok diam macam la pandai sgt nak jalan...
 Ezry yang sombong.. pandai tul wat muka belagak nih..

Me & My SweetHeart.. ( ezry tak abis2 berangan nak terjun sg ler tu )

Wednesday, November 10, 2010

Ezry ngan Beskal Barunya @ Itik Kwek..kwekk..


Taraaaaa..ni lah dia beskal itik kwek..kwek Ezry..Skang nih ezry dah ada beskal sendiri so kt dalam umah pung naik beskal luar umah pun nak naik beskal gak sian opah Ezry kena cuci tayar beskal ezry nih...
Tengok pix ni bukan main lagi ezry ni suka bangat dapat naik beskal... sengih memanjang.. nak pulak ramai lak yang puji dia  & beskalnya makin kembang kempis la idung si Ezry nih..huhuhuhu..macam dia sorang jer ada beskal
Dalam umah pun bising suruh org letak dia dalam beskal ni.. selagi tak dapat bising jer mulut dia.. dah dapat kemain lagi sengihnya...
Makan petang pung nak naik beskal taw.. adus anak mama nih mengada-ngada betui dia skang nih


MenitiArusKehidupanBersamamu....

Daisypath

Lilypie First Birthday tickers